Hudens døgnrytme - sådan ændrer din hud sig i løbet af dagen

mookaite lift gua sha hudens døgn cyklus hudændringer i løbet af tagen

Huden følger en daglig rytme og hvor den gennemgår forskellige faser, der ændrer dens udseende – til tider nærmest på timebasis. Når du kender til disse faser kan du bedre forebygge hudsymptomer ved at planlægge forskellige forebyggende livsstilstiltag. Som du sikkert allerede ved, er vi hos Calmlish store foretalere af at spise og afstresse sig til en harmonisk hud.

Hudens kvalitet og sundhed er påvirket af de to grundlæggende processer i kroppen, som begge er styret af hormoner. De to processer kaldes hhv anabolsk og katabolsk. Anabolsk betyder opbyggende og katabolsk betyder nedbrydende.

Når det kommer til huden er begge processer lige vigtige, da vi jo skal nedbryde for at gøre plads til at bygge nyt og vi kan ikke være anabolske og katabolske på samme tidspunkt. Sagt på en anden måde, vi kan ikke være i en stresstilstand af kamp/flugt og samtidig opbygge nye sunde celler.

Den katabolske proces er styrende og gør brug af hormonet kortisol, hvor den anabolske gør brug af østrogen og testosteron.

Processerne er styret af tidspunktet på dagen og om det er lyst eller mørkt udenfor. Når der er lyst er vi naturligt mere aktive og derfor mere nedbrydende. Når der er mørk er vi trætte og dermed mindre aktive og mere opbyggende. Set på denne måde er aktiviteterne i hudcellerne grundlæggende styret af hormoner, aktivitets niveau og dagslys.


Sådan påvirker disse processer din hud i løbet af dagen

Morgen:
Morgenen udgør det tidspunkt på dagen hvor der er risiko for at opleve en allergisk reaktion. Huden er ikke nær så god til at optage produkter om morgenen, som på andre tidspunkter af dagen, hvorfor det ikke en god ide at bruge nærende masker og tunge cremer/sera her. Støt i stedet huden indefra ved at drikke et stort glas vand med æblecidereddike og evt. en kop brændenælde te. Vær desuden opmærksom på at spise en blodsukkerstabiliserende morgenmad med fedt og fibre, som giver ro til dit nervesystem og blodsukker.

Middag:
Produktionen af nye hudceller er på sit laveste omkring frokost og her kan hud-ubalancer som psoriasis ofte opleves værst. Omvendt er olieproduktionen på sit højeste, hvorfor huden kan føles mere fedtet, særligt i T-zonen. Den bedste måde at behandle den overaktive talgproduktion, er ved at få styr på stressniveauet og blodsukkeret. Sørg derfor for at spise en blodsukkervenlig frokost, der samtidig indeholder nok beroligende fedt, og sukkersløvende fibre.

Eftermiddag:
Eftermiddagen er et af de tidspunkter på dagen hvor huden er mest i balance. Desuden er huden her ekstra modtagelig (den gør klar til det opbyggende arbejde) for optagelse af aktive stoffer, og det er derfor et godt tidspunkt at bruge nærende masker og sera samt modtage ansigtsbehandlinger.

Tidlig aften:
Hudens gode balance fra eftermiddagen fortsætter hen af aftenen. Hudens temperatur er dog her på sit højeste og porerne er åbne, hvilket gør tidspunktet perfekt til afgiftende karbade, sauna og udrensende masker.  Husk at få et godt aftenmåltid med rigeligt fedt, fra sunde kilder som kokos, kærnet smør, avocado, fisk og havtorn, så hormonerne har byggesten nok til natten.

Sørg desuden for at drikke vand tidligt på aftenen, så du ikke dehydrerer i
løbet af natten.

Sen aften:
Huden er mere histamin-sensitiv sidst på aftenen, hvilket kan betyde at kløende hud-ubalancer som dermatitis forværres. Ligeledes er hudens pH- værdi mere sur, så kraftige syre-behandlinger og peelinger er ikke en god ide.

Der størst risiko for at tabe fugt om natten. Brug af nærende sera, balms, olier og cremer med masser af fugtmagneter, såsom hyaluronsyre inden sengetid er vigtig for at begrænse fugttab om natten.

Drik gerne et glas vand med 1 spsk kollagenpulver indensenge. Det giver en bedre og dybere skønhedssøvn.

Midnat:
Hudfornyelsen er højst mellem 21-03 (hvis altså vi sover), hvor produktionen af nye hudceller er på sit højeste, så for at få mest ud af din skønhedssøvn, skal du gå i seng på den rigtige side af midnat.

Nat:
Huden producerer kun halvdelen af den mængde olie, som den producerer midt på dagen og mellem kl. 2.00-8.00 er huden derfor mest tør.

Når nattens timer er så vitale for hvordan vi ser ud om dagen, kan du vælge at booste den gavnlige virkning af din skønhedssøvn ved at prioritere de produkter, du anvender natten over, højt. Masser gerne produktet ind med din gua sha eller faceroller for at øge optagelsen af produktet samt berolige nervessystemet inden sengetid for dybere og mere hudfornyende søvn.

Du kan også overveje at sove med en natmaske, som fx. vores lavendel sovebalm. Du finder opskriften i vores bog Honest Beauty Talks vol 1.

Kilder:

  • Amazing Skin - udkommer juni 2020
  • Holistiskhud.dk
  • Sally Walker
  • Future Sci OA. 2016 Jun
    Rhyme and reason: the role of circadian rhythms in skin and its implications for physicians – Kavita Beri, Sandy Saul Milgraum 
  • Int J Mol Sci. 2016 Jun
    Biological Rhythms in the Skin – May S Matsui, Edward Pelle, Kelly Dong, Nadine Pernodet

← Ældre Nyere →