Botox atrofierer din ansigtsmuskulatur

Hvad er botox egentlig?

Botulinumtoksin er et protein og en neurotoxin, som dannes af bakterien Clostridium botulinum og kan føre til den dødelige sygdom botulisme / pølseforgiftning. Til trods for at det er giftigt, bliver det brugt i meget små doser til at behandle muskelspasmer både for medicinskw problemer og til kosmetiske formål. Toksinet Botox hæmmer frigørelsen af neurotransmitter acetylkolin, som er ansvarlig for at muskelfibre trækker sig sammen. Ved at indsprøjte en meget lille dosis botulinumtoksin i en overaktiv muskel, kan musklen “lammes” i en periode på 4 til 6 måneder.

Desværre vil gentagne injektioner med Botox gøre musklen svag på sigt, fordi den ikke er i brug, og nogle kan endda opleve at huden bliver tyndere.

Vi har spurgt Anne Bramham, Holistisk Kosmetolog og Better-Aging Ekspert om hendes syn på Botox og hendes svar var promte: "Du ville aldrig vælge at lamme benene på en der skal løbe en maraton, ville du"? 

Hendes pointe (og klinikerfaring) er at hudens udseende, styrke og fylde hænger sammen med styrken og fylden af de underliggende muskler. Svækker du musklerne, svækker du huden. Præcis det samme der sker, hvis du ikke træner kroppen.

Ansigtsmusklernes formål

Ansigtsmusklerne ligger lige under huden og kontrollerer bl.a. ansigtsmimik og udtryk. Muskelsammentrækning skaber bevægelser i huden. Nogle muskler skaber rynker, som altid er vinkel ret til musklens bevægelseslinje. Fx rynker i panden er altid vandrette, som er på tværs af Frontalis muskelfibrene, som er lodrette.

Vores ansigtsudtryk og evne til at bevæge vores ansigtsmuskler har stor betydning for vores evne til at vise følelser og empati.

Når vi laver et ansigtsudtryk, transmitterer vi i bund og grund et hav af information, som modtages, læses og fortolkes af dem, der betragter os. Når vi sammentrækker og udvider ansigtsmuskulaturer i forskellige kombinationer og grader giver vi et fingerpeg på vores generelle følelsesmæssige tilstand, vores mental velvære, vores personlighed, humør, fysisk sundhed og vores umiddelbar følelser vedr. den nuværende situation.

Et stift og fastfrosset ansigt opleves som koldt og følelsesforladt, og kan skabe utryghed hos den der observerer. Vi kan læse det ansigtsmikken giver udtryk for i de forskellige muskelsammentrækninger, og herefter skabes den tilknyttede følelse, der hører med til de muskelsammentrækninger vi observerer. Det skaber en empatisk respons hvor vi “efterligner” det følelsesmæssigeudtryk i vores eget ansigt.

Vil du have en ide om hvor du vil udvikle rynker i fremtiden, så tag et kig på dine forældre. Vi har fra babystadiet lært at efterligne vores forældres mimiske følelsesaftryk.

 

Alternativer til Botox

Der findes heldigvis alternativer til Botox, der lærer os bevidst at afspænde musklerne, så vi ikke laver den unødvendige og ubevidste ansigtsmimik, der skaber de mimiske rynker.

Vores favorit er selvfølgelig daglig gua sha massage til både at afspænde muskler, afslappe nervesystemet, opstramme og rense huden.

Derudover kan du overveje at bruge Frownies (køb dem på amazon) rynkeplastre, som du bruger om natten for at udglatte og afspænde musklerne.

Kosmetisk Ansigtsakupunktur virker ved at afspænde de muskler der trænger, tone de muskler der behøver toning samt fremme kollagendannelsen, så rynkerne synligt mindskes.

En daglig FaceYoga praksis vil lærer dig både at træne og afspænde ansigtsmusklerne samt skabe symmetri i ansigtet.


Husk din daglige ansigtsmassage hvis du bruger Botox 

Får du regelmæssig Botox er det særligt vigtigt du selv dagligt husker at massere dit ansigt for at skabe den flow og bevægelse af væske, næring og affaldsstoffer, der normalt sker i sunde og funktionsdygtige muskler. 


Brug fx denne Mookaite Lift gua sha massage

 

 

 

Kilde: Sally Walker, Anti-aging- & Hormonekspert

← Ældre Nyere →