Derfor skal du kende til din huds døgnrytme

Januar er lig med detox, ik? Der er bare noget uimodståeligt ved tanken om et spritnyt år kickstartet med de bedste intentioner. Og så går der dagligdagsstress i den og alle de gode intentioner falder lige så stille af igen. Hmmm. Det vil vi gerne lave om på, i hvert fald når det gælder din hud.

I denne måned vil vi gerne sætte fokus på små simple ændringer der arbejder med hudens naturlige rytme og fysiologi. Det betyder nemlig hurtigere og lettere resultater uden kamp og stress.


Arbejder du med eller imod huden?

Vi kan have en tendens til at se normale hudforandringer som problemer der skal løses, og så kan vi hurtigt komme på fuldtidsarbejde, for huden følger en cyklus som gør at den forandrer udseende hele tiden.

Vi kan gøre meget for at holde huden sund, men nogle ting er uden for vores kontrol. Huden følger en daglig rytme og en månedscyklus hvor den går igennem forskellige faser der ændrer dens udseende.

Hvis du kender til faserne har du mulighed for at planlægge dine hudplejeritualer, så de arbejder med hudens naturlige cyklus og derved opnå bedre resultater.


Hudens døgnrytme

En normal, sund hud kan ændre sig nærmest på timebasis. I det følgende skema kan du følge hudens naturlige dagscyklus, hvilket vil give dig en bedre ide om hvilke produkter du skal tilførehuden og på hvilke tidspunkter.

 

MORGEN

Du har større risiko for at få en allergisk reaktion om morgen end om eftermiddagen.

KL 08

Huden er ikke nær så god til at optage produkter om morgenen som den er om efter-middagen, derfor er det ikke en god ide at bruge nærende masker og tunge cremer/sera her.

Støt huden indefra i stedet ved at drikke et stort glas vand med æblecidereddike og evt en kop brændenælde te.

Spis en blodsukkerstabiliserende morgenmad med nok fedt og fibre, som giver ro på nervesystem og blodsukker.

 

DAG

Produktionen af nye hudceller er på sit laveste omkring frokost, så her kan du opleve at hudubalancer som psoriasis er værre.

Olieproduktionen er her på sit højeste, så huden kan føles mere fedtet og se fedtet ud i T-zonen.

Den mest bæredygtige måde at behandle en overaktiv talgproduktion er ved at få styr på stressniveau og blodsukker. Sørg for at spise blodsukkervenligt og få nok beroligende fedt til morgenmad og frokost.

KL 16

Hudens er ekstra modtagelig for at optage aktive stoffer omkring kl 16, så dette er et godt tidspunkt til nærende masker, sera og ansigtsbehandling.

 

AFTEN

Huden er mest i balance om eftermiddagen og aften. Der er størst risiko for at tabe fugt om natten, så brug nærende cremer og sera inden sengetid.
Spis 1 tsk honning og/eller 1 spsk kollagenpulver inden sengetid for at støtte produktionen af søvnhormonet melatonin, så du får en dyb regenererende skønhedssøvn.

KL 16-21

Hudens temperatur er på sit højeste om aftenen og porerne er mere åbne, så du kan svede mere, hvilket gør tidspunket perfekt til afgiftende karbade, sauna og udrensende masker.

Sørg for at drikke vand tidligt på aftenen, så du ikke dehydrerer i løbet af natten.

KL 21-00

Huden er mere histamin-sensitiv om aftenen, hvilket kan betyde at kløende hudubalancer som dermatitis forværres om natten. Hudens pH er mere sur om aftenen, så kraftige syre-behandlinger og peelinger er ikke en god ide.
Gua sha massage inden sengetid er perfekt for at sætte gang i både blodcirkulation og lymfecirkulationen, så huden næres og renses indefra inden din skønhedssøvn.

 

MIDNAT

Produktionen af nye hudceller er på sit højeste omkring midnat. Hudfornyelsen sker bedst fra 21-03, dvs for at få mest ud af din skønhedssøvn, skal du gå i seng på den rigtige side af midnat ;)

KL 02

Huden producerer kun halvdelen af den mængde olie den fx producerer midt på dagen, dvs omkring kl 02-08 er huden mest tør. For at undgå at miste fugt om natten, så brug face balms til natten med ingredienser som sheasmør, kokom butter og squalane.

Sørg for at få nok fedt dagligt fra sunde kilder som kokos, olivenolie, kernet smør avocado, fisk og havtorn, så hormonerne har nok byggesten til at balancere sig selv.

← Ældre Nyere →